Képkeretek, képkeretezés, képkeretező, üveges Budapest szívében! 1075 Budapest, Síp u. 22 | Email címünk: info@kepmalom.hu

A képkeret értéknövelő újrahasznosításának kreatív módjai

A vásárlási szokásainkról szólva gyakran azt tapasztaljuk, hogy a kollektív kulturális beállítottságunk az olyan tömegtermékek felé irányít minket, amelyek olcsók és eldobhatóak. Viszonylag alacsonyabb áron juthatunk hozzá a legalapvetőbb háztartási cikkekhez, így amikor azok kimennek a divatból vagy elkezdik az elhasználódottság és viseltség jeleit mutatni egyszerűen kidobjuk őket.

Viszont ha egyszerűen csak beledobunk valamit a kukába, az nem jelenti azt, hogy az el is fog tűnni. Erőteljesen függünk a szeméttelepektől, mint a hulladékkezelés egyik formájától, ami problémát jelent. A Világbank becslése szerint globálisan kb. 1.2 trillió kg hulladékot küldünk szeméttelepekre évente. Ez a szám ráadásul folyamatosan emelkedik, ami még további aggodalomra ad okot.

Nem számít újdonságnak, ha azt mondjuk, hogy a szeméttelepek befolyásolják a levegő, a víz és a talaj minőségét. Az organikus hulladék elbontásakor a szeméttelepen különféle gázok keletkeznek, főleg metán, amelyek a levegőbe kijutva hozzájárulnak a globális felmelegedéshez, amelynek ártalmas hatásai jól ismertek. Egy nagyon könnyen kivitelezhető és költséghatékony módja annak, ahogyan Te is tudsz segíteni az az, ha egyszerűen kevesebbet vásárolsz. De mit tudsz csinálni akkor, ha már most olyan különféle darabok és dolgok hevernek körülötted, amelyekre nincs már szükséged? Vedd kezedbe a szerszámokat!

Mostanában rengeteg képkeretet láthatunk a szeméthegyek közé dobva. Pedig a képkeretek tökéletesen alkalmasak értéknövelő újrahasznosítási projektekhez, mivel sokoldalúak, flexibilisek, nem igazán igényelnek túlságosan sok munkát és szaktudást ahhoz, hogy átalakítsd, valamint mindenki számára elérhetőek. A következőkben szeretnénk néhány olyan egyszerű ötletet bemutatni, amelyet bárki meg tud valósítani otthon is és jól illusztrálják azt, hogy a régi képkeretnek mennyivel több és jobb funkciója is lehet, mint, hogy a szeméttelepen végezze és hozzájáruljon a környezeti szennyezés ártalmas hatásaihoz.

Kezdésként például gondolhatunk arra, hogy a képkeretből milyen jó falra akasztható kulcstartót tudunk készíteni. Ez tökéletes megoldás lehet mindazok számára, akik sose tudják, hogy hol tették le a kulcsukat a lakásban.

A régi képkeretek nagyon jól használhatóak ékszertartóként is. Távolítsd el a hátlapot és az üveglapot a keretből, fesd le, majd valamilyen anyagot rögzítsd a hátuljára ragasztóval, tűzőgéppel vagy szeggel és már kész is vagy.

kepkeret-kreativ-megoldasban

fotó: Pop Sugar

Készíthetsz egy aranyos táblát is, ha eltávolítod az üveglapot a keretedből és átfested a hátlapot táblafestékkel (tipp: ezt bármilyen színű festékkel meg tudod csinálni, ha hozzáadsz szódabikarbónát). Célszerű a kereted külső felét is átfestened egy számodra kedves színre.  

Vendégeid jöttek, akiket megkínálnál teával vagy kávéval? Rengeteg gyönyörű képkeretből átalakított tálaló tálcát lehet az interneten látni. Így például a képen látható tálca is megtalálható, elkészítési útmutatóval együtt.

kepkeret-talcakent

A képkeretek remekül néznek ki a villanykapcsolók körül is, úgy például, mint a lenti képen.

kepkekeret-kapcsolokkal

Fotó: memyselfndiy

Íme, néhány nagyon egyszerű ötlet arra, hogyan tudsz újra életet lehelni a régi képkereteidbe és ezáltal megmenteni őket, hogy hulladékként végezzék. Ha neked is van olyan ötleted a keret újrahasznosítására, amelyet otthon is meg lehet valósítani, írd meg nekünk az info kukac kepmalom pont hu email címre.

forrás: 1millionwomen

Hozzászólás nem engedélyezett.