Képkeretek, képkeretezés, képkeretező, üveges Budapest szívében! 1075 Budapest, Síp u. 22 | Email címünk: info@kepmalom.hu

Filmplakátok keretezése

Üzletünk bejárata -képkeretezés, képkeretező, Budapesten.

Sokan lelkes gyűjtői a filmplakátoknak, amelyek közül néhány kifejezetten nagy értékkel bír. A lelkes gyűjtők természetesen büszkén szeretnék mutogatni a gyűjteményük legszebb és legértékesebb darabjait. Ennek tökéletes módja, ha a filmplakátot bekereteztetjük. Így nem csak esztétikailag tudunk egy nagyon jó megjelenést biztosítani a gyűjteményünknek, hanem a poszterek hosszú élettartama és védelme is így biztosított a legjobban. A keretezéssel kapcsolatos legfontosabb szempontokat szedi össze a cikk.

Filmplakátok keretezése

A filmplakátok gyűjtése egy nagyon népszerű hobbi. A lelkes gyűjtők képesek minden követ megmozgatni egy-egy régebbi filmes poszterért, hogy aztán büszkén kirakják a falra, vigyázva arra, hogy meg ne sérüljenek ezek a néha igencsak értékes darabok. Ha épp új vagy a filmplakátok gyűjtése terén vagy csak szeretnél javulni a gyűjteményed védelme és megjelenítése terén, kövesd az alábbi iránymutatásainkat. 

Vizsgáld meg a filmplakátot

Mielőtt bárminek is nekikezdesz, vizsgáld meg alaposan a posztert, főleg, ha régebbi darabról van szó. Találhatsz például régebbi, sorszámozott plakátokat is, amelyeknek az értéke igazán nagy is lehet. 

Ha a plakát össze van hajtva, ne hajtogasd az ellenkező irányba, hogy kiegyenesítsd, mert így csak tovább gyengül a papír. Ha egy értékesebb poszterről van szó, akkor érdemes lehet elvinni egy profi restaurátorhoz. Ilyenkor gyakran alkalmaznak egy vékony vászonréteget a régebbi poszterek megerősítésére, egyben tartására. Mivel ez egy visszafordítható eljárás, a poszter értékét nem csökkenti. Figyelj arra, hogy ne feszítsd a poszterhez rögzített vászonréteget.

A filmplakátok keretezéséhez használt anyagok kiválasztása

Az anyagok, amiket a filmplakát keretezéshez használsz, döntően meghatározzák annak a védelmi szintjét és az élettartamát is.

Hátlap: A hagyományon habkarton jól használható a dekoratív célú filmplakátok esetében, mivel erős és könnyű anyag. A régebbi és értékesebb poszterek esetében a legújabb kutatások a bordázott polipropilén használatát javasolják a tartóssága és a víztaszító tulajdonságai miatt.  

Paszpartu: Nem túl gyakran használt a filmplakátok keretezésekor, de paszpartu használatával a posztert és a keretet szépen el tudjuk különíteni és egyúttal segíti a plakát rögzítését is. 

Előlap: Akril vagy üveg előlap használata javasolt a filmplakátok keretezésekor. A régebbi és értékes poszterek esetében, tanácsoljuk, hogy olyan előlapot használj, ami UV védelmet is nyújt. Ez kapható mind akril, mind üveg kivitelezésben. 

Egy másik fontos szempont a méret figyelembevétele. A legtöbb filmplakát mérete elég nagy, ami azt jelenti, hogy az üvegből készült előlap nagyon nehéz és nem megfelelő odafigyelés esetén könnyen törik. Ha tervezed, hogy utaztatod vagy gyakran mozgatod a poszteredet a keretezés után, akkor az akril bölcsebb választásnak tűnik. 

Keret: Mind a fémből, mind a fából készült keretek megfelelőek a plakátok keretezésére. A legtöbb filmplakátot vékonyabb kerettel keretezik, de ez már egy olyan esztétikai kérdés, amely teljességgel a te ízlésedtől függ.

A filmplakátok lelkes gyűjtői nagyon sok figyelmet szentelnek az értékes gyűjteményüknek és ez a fajta elköteleződés a megfelelő képkeretezést követeli meg. Ahelyett, hogy a posztereidet valamilyen olcsó, készen kapható keretben jelenítenéd meg, válassz egy olyan keretet, amely kifejezetten azért készült, hogy büszke lehess a gyűjteményedre. 

Hozzászólás nem engedélyezett.