Képkeretek, képkeretezés, képkeretező, üveges Budapest szívében! 1075 Budapest, Síp u. 22 | Email címünk: info@kepmalom.hu

Hogyan fessünk képkeretet?

Ha szeretnél változtatni az otthonodban, nézz a képkereteidre. Akár arról van szó, hogy van egy régebbi kereted, amelyre ráférne egy kis frissítés vagy szeretnéd személyre szabni az új képkeretedet, hogy menjen a lakás színeihez, a friss réteg festék egy olyan kis változás, amelynek nagy hatása lehet az otthoni dekorációdra.

Hogyan is érdemes belevágni? Ehhez nyújt segítséget a következő néhány szempont.

Fa képkeretek festése

A fa képkeretek festése nagyon hasonlít bármilyen más fa bútor festéséhez. Szükséged lesz a következő néhány dologra:

 • Fa képkeret
 • Csiszolópapír (60-as és 120-as szemcseméret)
 • Ecsetek
 • Olajbázisú alapozó
 • Olajbázisú festék

Mielőtt lefested a fakeretet, elő kell készítened a felületet. Használd a 60-as csiszolópapírt, hogy eltávolítsd a meglévő festéket és felületi kezelést, majd használd a finomabb szemcséjű, 120-as csiszolópapírt, hogy lesimítsd a durvább éleket. A csiszolt fafelületen jobban megmarad a festék. Tisztítsd le a csiszolás után a felületen maradt koszt és port.

A tartósabb védelem és az élénkebb színek érdekében vigyél fel egy réteg alapozót. Ha ezzel megvagy, elkezdheted a festést. Természetes olajfesték használatát javasoljuk, mert ez jobban bírja a változó hőmérsékleti körülményeket. Miután meggyőződtél róla, hogy az első réteg festék teljesen megszáradt (legalább 8 órának el kell telnie), felviheted a következő réteg festéket.  

A fa képkereteket festékszóróval is festheted. A festékszórók jellemzően olajbázisúak és egyenletesebb lefedettséget biztosítanak, csak figyelj arra, hogy egy jól szellőzött helyiségben csináld.  

Fém képkeretek festése

A fával ellentétben a fémen való festés nehézkesebb és a festék könnyen megrepedezik és lepattog. Az eszközök ugyanakkor, amelyekre szükséged lesz hasonlóak:

 • Alumínium képkeret
 • Zsíroldó hatású mosogatószer
 • Drótkefe
 • Csiszolópapír (80-as és 120-as szemcseméret)
 • Alapozó
 • Festékszóró

Az előkészítés kulcsfontosságú a fém képkeretek festésekor. Először, tisztítsd meg a keretet zsíroldó hatású mosogatószerrel, majd hagyd teljesen megszáradni. Ezek után használj először 80-as, majd 120-as szemcséjű csiszolópapírt, hogy a felületet finoman átdörzsöld.

Ha a felületen rozsda vagy egy régebbi festékréteg van, akkor először távolítsd el ezt drótkefe segítségével. Ha a csiszolással végeztél, akkor mosd át újra a keretet vízzel és mosogatószerrel. Várd meg, míg a képkeret teljesen megszárad.

A sima alumínium felületen használj alapozót, majd ha ez megszáradt, festékszóróval vidd fel a festéket, mivel így kapsz egyenletes felületet. Az újabb réteg felvitele előtt várj addig, míg az előző réteg teljesen megszárad.

A régi képkeretek vagy egyedi színezésű képkeretek festése egy igazán szórakoztató otthoni barkácsolási projekt, és amire igazán szükséged van az egy kis előkészület és festék.

Előző bejegyzés:
Következő bejegyzés:

Hozzászólás nem engedélyezett.