Képkeretek, képkeretezés, képkeretező, üveges Budapest szívében! 1075 Budapest, Síp u. 22 | Email címünk: info@kepmalom.hu

Hogyan formázd a bekeretezésre szánt fényképeidet

A mai technológiai lehetőségeknek köszönhetően a keretezésre szánt fényképek kinyomtatása még soha nem volt ilyen egyszerű. Rengeteg szolgáltatás elérhető, ahol csak feltöltesz egy fényképet, akár a telefonodról is, és néhány beállítás után már nyomtathatod is a kedvenc képedet.

Ha viszont ennél többre vágysz és szeretnél valami egyedit csinálni, szükséges lehet, hogy egy kicsit varázsolj a képen mielőtt elküldenéd nyomtatásra. De ne aggódj, a következőkben azt mutatjuk be, hogyan tudod könnyedén formázni a digitális képeidet függetlenül attól, hogy milyen informatikai tapasztalattal rendelkezel.

Mi az a DPI (Dots per inch = pont per hüvelyk)?

Mielőtt belemennénk a formázás részleteibe, tisztáznunk kell, hogy mi is az a DPI, amit minden digitális fénykép kapcsán hallani fogsz, és mit kell róla tudni a fényképek nyomtatása és keretezése kapcsán. 

Amikor fényképeket készítesz, akkor azt a fényképezőgép bizonyos részletességgel menti el, ami maga a kamera minőségétől függ. A DPI azon pontok számát jelöli, amelyet a nyomtató egy egy hüvelykes sorban lerak. Minél nagyobb ez a szám, annál részletesebben láthatjuk a kinyomtatott fényképet.

Míg a kép mérete – hány képpontja van szélességében és magasságában egyaránt – tűnhet a legjobb mutatónak, amikor nyomtatásra töltesz föl egy fájlt, a DPI lesz a legfontosabb szempont abban, hogy milyen nagyban tudod kinyomtatni a fotódat. 

Általánosságban az mondható, hogy 300 DPI vagy annál magasabb érték már biztosítja, hogy a fényképed éles és tiszta legyen. Néha alacsonyabb érték is elegendő lehet a képkeretezésre szánt fényképed méretétől és a távolságtól függően. Fontos, hogy a fénykép elkészítése után már nem tudod a DPI értékét megváltoztatni, vagy egy régebbi mobiltelefon által készített fotóval semmit sem tudsz már tenni, hogy úgy nézzen ki mintha profi fényképezőgéppel csinálták volna.

Az alábbi táblázat praktikus referenciaként szolgál annak meghatározásához, mely DPI működhet a Te igényeidnek megfelelően:

Általános DPI iránymutatások

DPI Legjobban néz ki … Jól néz ki…
300+ Minden távolság Minden távolság
200 0,5 méternél nagyobb távolságra 0,3 méternél nagyobb távolságra
150 1 méternél nagyobb távolságra 0,5 méternél nagyobb távolságra
100 1,2 méternél nagyobb távolságra 0,6 méternél nagyobb távolságra

A digitális fényképek formázása

Minden olyan fénykép esetében, amelyet szeretnél kinyomtatni és bekereteztetni, tartsd szem előtt a következőket:

  • Ügyelj arra, hogy a lehető legnagyobb felbontású fotóval indulj el.
  • Ne felejtsd el, hogy egyes alkalmazások és webhelyek (ideértve a közösségi médiát is) gyakran tömörítik a képeket, így ha onnan mentesz, akkor a felbontás az ajánlottnál sokkal alacsonyabb lehet.
  • Számolj a kb. 6 mm-es átfedéssel, ami minden keretezett kép esetében fennáll. Ez az a távolság, ameddig a képedre körben rá fog lógni a keret, máskülönben a kép kiesne a keretből.

Ha már van a telefonodon vagy számítógépeden egy magas minőségű fotó és úgy szeretnéd kinyomtatni és kereteztetni, ahogy van, akkor csak annyit kell tenned, hogy feltöltöd és kiválasztod a megfelelő méretet. Ha azonban bármilyen szerkesztést vagy módosítást szeretnél végezni a képen, akkor egy másik programban kell dolgoznod a képpel és csak azután tudod elküldeni nyomtatásra, keretezésre.

Ha azért szeretnéd a fotóidat szerkeszteni, hogy állíts a világításon, megszabadulj a vörösszemtől vagy különféle szűrőket szeretnél alkalmazni, akkor ehhez rengeteg programot és alkalmazást fogsz találni. A legfontosabb dolog, amelyet itt szem előtt kell tartani, az, hogy ellenőrizd, hogy a szerkesztett fényképeket nagy felbontásban ki tudod-e exportálni.

Ha ennél bonyolultabb dolgokat szeretnél csinálni a fényképeiddel, akkor két lehetőséget ajánlunk használatra: Canva vagy Photoshop. A Canva egy ingyenes webes alkalmazás, amelyet kifejezetten kezdő vagy hobbi szinten lévő felhasználóknak ajánlunk, akik a lehető legegyszerűbb képszerkesztési lehetőségeket keresik. A Photoshop programot azoknak ajánljuk, akik már rendelkeznek valamilyen szintű ismerettel e téren és fontos számukra, hogy minden egyes apró részletet maguk állítsanak be.

Hozzászólás nem engedélyezett.