Képkeretek, képkeretezés, képkeretező, üveges Budapest szívében! 1075 Budapest, Síp u. 22 | Email címünk: info@kepmalom.hu

Hogyan keretezzünk képeket házilag úgy, mint egy profi

A képek keretezése egy nagyszerű módja annak, hogy hosszú időre biztonságosan megőrizzük a fényképeinket és műalkotásainkat. A következőkben ismertetendő tippekkel szeretnénk eloszlatni a rejtélyeket a képek keretezése körül, hogy Te is tudj otthon úgy keretezni, mint egy profi.

A FÉNYKÉP VAGY MŰALKOTÁS KIVÁLASZTÁSA

A bekeretezésre olyan dolgot válassz, amit szépnek vagy értékesnek tartasz, mivel elég hosszú ideig fogsz vele együtt élni. A fényképeket helyezheted egy hátlapra vagy közvetlenül a keretbe.

HÁTLAP ÉS KERET VÁSÁRLÁSA

Amikor hátlapot és keretet keresel, nézz körül a kézműves és hobbi boltokban. A hátlap és keret kiválasztásakor fontos szempont, hogy javítsák a fénykép vagy műalkotás megjelenését. A fényképed megjelenésén kívül, a hátlap szolgáltatja a távolságot a fénykép és az üveg között.

A HÁTLAP ÉS KERET MÉRETE

A hátlap kiválasztásakor mérlegeld a fénykép méretét és azt a szélességet, amelyet rá szeretnél hagyni a kép és a keret között. Olyan keretet válassz, amely megfelel az általad kiválasztott hátlap méretének. Így például:

  • 5 X 7 fényképhez 8 X 10 hátlap és keret,
  • 8 X 10 fényképhez 11 X 14 hátlap és keret,
  • 11 X 14 fényképhez 16 X 20 hátlap és keret.

A HÁTLAP KIVÁLASZTÁSA

Használhatsz egy darab hátlapot, belső lehatárolások nélkül vagy kettő hátlapot, ha szeretnél belső lehatárolásokat. Olyan színű hátlapot válassz, ami kiegészíti a fényképet vagy a műalkotást. Dupla hátlap esetében a belső lehatárolás szolgálhatja azt is, hogy a képen lévő egyik színt kihangsúlyozzuk. Csakis savmentes hátlapot szabad használni annak érdekében, hogy megelőzzük a fénykép vagy műalkotás károsodását. A legjobb hátlap az, ami 100%-ban rongyból készül.

A KERET KIVÁLASZTÁSA

A keretnek ki kell egészítenie azon szoba színvilágát, ahol ki lesz függesztve. A fekete-fehér képekhez nagyon jól megy egy vékony fekete keret, fehér vagy szürke hátlappal és fekete belső lehatárolással. A naplementés képekhez érdemes megfontolni egy piros keretet, fehér vagy krémszínű hátlappal és piros belső lehatárolással. A hátlap és a keret színének jól kell együttműködnie annak érdekében, hogy hozzájáruljanak a műalkotáshoz és ahhoz a szobához, ahol kifüggesztésre fognak kerülni.

RAGASZTÓSZALAG

Ragaszd a fényképedet savmentes hátlapra egyoldalú fotóragasztó segítségével. Ne használj dekortapaszt. A ragasztószalagból vágj kettő hosszú darabot és a ragasztós felüknél fogva illeszd össze őket „T” alakban.

RAGASZTÓSZALAG KÉPRE ILLESZTÉSE

Fordítsd át a fényképet és illeszd a „T” formájú ragasztószalagok alját a fénykép hátoldalának tetejéhez olyan módon, hogy a „T” a kép széléhez kerüljön anélkül, hogy hozzáérne.

RAGASZTÓSZALAG ILLESZTÉSE A HÁTLAPRA

Fordítsd vissza a képet, helyezd a képet a hátlap közepére és amint a kép a megfelelő helyre került finoman ragaszd a helyére. A tetejénél fogva lelógatott képen nem alakulnak ki hullámok.

A KÉP KERETBE ILLESZTÉSE

Győződj meg arról, hogy a keret belső részén az üveg tiszta mielőtt belehelyezed a képet a hátlappal együtt. Használd a kerettel együtt járó pántokat, hogy rögzítsd a hátlapot a keretben.

Akaszd fel a képedet a falra és gyönyörködj benne!

Hozzászólás nem engedélyezett.