Képkeretek, képkeretezés, képkeretező, üveges Budapest szívében! 1075 Budapest, Síp u. 22 | Email címünk: info@kepmalom.hu

Képkeretek restaurálása: a legfontosabb tudnivalók

Képkeretezés, képkeretező, Budapesten

A legtöbb képnek komoly története van, ami általában nagyon személyes és érzelmekkel teli. Nagyon fontos ezért a megfelelő karbantartásuk, tisztításuk és szükség esetén a professzionális restaurációs munka elvégzése. Különösen igaz ez a képkeretek javítására és restaurálására. Legyen az antik vagy kortárs keret ez a típusú munka speciális odafigyelést és szaktudást igényel, ami már önmagában is egyfajta művészetnek tekinthető.

A képkeretek alapvetően kettős funkcióval rendelkeznek: védik a műtárgyat és segítik annak vizuális megjelenését. A keret segít értékelni és megérteni a műtárgy szerepét. Az igazán értékes műtárgyak esetében az eredeti képkeretek a saját jogukon is múzeumi tárgyaknak tekinthetők. A képkeretek, mint a műtárgy védelmet adó részei ki vannak téve a különféle sérüléseknek és elhasználódásnak a kiállítás, tárolás vagy utaztatás során. Így nem csoda, hogy rongálódnak, károsodnak.

A képkeretek rongálódásának okai

A képkeretek rongálódása ellen tehetünk, bár az okok egy része nem zárható ki teljesen a legnagyobb odafigyelés mellett sem. A képkeretek károsodása egyik leggyakoribb oka a páratartalom változása, amely a keret megvetemedését vagy hasadását okozhatja. Különösen igaz ez, ha a leggyakoribb anyagon, a fán kívül egyéb anyagok is alkotják a képkeretet. Ezek az anyagok idővel veszíthetnek tartósságukból és például azt eredményezik, hogy a keret az illesztéseknél szétnyílik. Ha a keret szegeket is tartalmaz, akkor azok rozsdásodásával vagy korróziójával is számolni kell. A festett vagy aranyozott keretek esetében a felszín repedezettsége is gyakran előfordul, illetve ha sok por gyűlik fel a díszített kereteken, akkor azok elszíneződést is tudnak okozni, aminek nemcsak esztétikai hátrányai vannak, hanem a kártevő rovarok is megjelenhetnek. A díszített képkeretek esetében továbbá nagyon gyakori bizonyos részek leszakadása vagy elvesztése, amely a szakszerűtlen kezelésből adódik.  

Képkeretek restaurálása

A képkeretek restaurálása egy olyan folyamat, amely segíti a képkeretek megőrzését. Egy keret restaurálása jelentheti az általános letisztítást, vagy olyan komolyabb munkákat, mint egy sérült sarok vagy díszítő elem megjavítását vagy a teljes keret újraépítését beleértve az összeillesztést, kiöntést, faragást, csiszolást és az aranyozást.

A keret állapota megőrzésének legegyszerűbb és egyben legjelentősebb lépése a rendszeres portalanítás. Így megakadályozható a porréteg letelepedése.

A kisebb repedésektől kezdődően azonban érdemes szakembert felkeresni, aki csak annyira fog beavatkozni a képkeretbe, amennyire kéred és szükséges. Legvégső esetben szükség lehet a kép újrakeretezésére.

Üzletünkben a képkeret restaurálás széleskörű szolgáltatásait nyújtjuk annak érdekében, hogy értékeit megőrizzük. Akár arról van szó, hogy a képkeretének egy alapvető karbantartásra van szüksége vagy komplex restaurációs munkára, az Ön értékét úgy kezeljük, mintha a sajátunk lenne.

Ha van olyan értéktárgya vagy képkerete, amely megszenvedte az idő vasfogát vagy valamilyen szerencsétlenség érte, keressen fel minket, hogy megtudja, mit tudunk annak érdekében tenni, hogy a műtárgya eredeti csillogását helyreállítsuk.

 

Hozzászólás nem engedélyezett.