Képkeretek, képkeretezés, képkeretező, üveges Budapest szívében! 1075 Budapest, Síp u. 22 | Email címünk: info@kepmalom.hu

Képkeretezés 3Dben

Emlékeket és műtárgyakat nem csak a klasszikus 2D-s tárgyak esetében tudunk felakasztani a falra, hanem 3D-s tárgyak esetében is tudunk képkeretezésben gondolkodni. Így például esküvői virágcsokrot vagy egyéb számunkra fontos emléket is meg tudunk őrizni és büszkén kiállítani az otthonunkban. A tárgyak rögzítését és a vitrin elkészítését is meg tudjuk oldani saját kezűleg, viszont, hogy ha nagyon fontos és pótolhatatlan tárgyról van szó, akkor érdemes professzionális képkeretezőt megkeresni.

Hogyan keretezzünk háromdimenziós tárgyakat?

Emlékeink nem csak fényképek formájában kerülhetnek megőrzésre és a műtárgyak skálája is sokkal szélesebb, mint csupán a kétdimenziós festmények köre. Háromdimenziós dolgok, mint például sportereklyék, érmek, virágcsokrok vagy éppen ékszerek keretezése az otthonod dekorálásának egy új területét jelenthetik.

A keretezés kellékei gyakorlatilag megegyeznek a kétdimenziós esettel, de az, hogyan is keretezzük be a 3D-s tárgyat, nagyban függ annak jellemzőitől, különösen a mélységétől és a súlyától. Egy sportmez keretezése például nagyban hasonlít egy 2D-s műtárgy keretezéséhez, mivel a mez viszonylag sík felületen fekszik és nem kifejezetten nehéz. Egy virágcsokor keretezése, ami az esküvői emlék megőrzésének egy nagyon népszerű módja, már egy mélyebb keretet igényel

A keret

A keretnek, amit gyakran vitrinnek is neveznek, egy mély peremmel kell rendelkeznie. Ebbe a perembe kell beleférnie a tárgynak, illetve a hátlapnak, esetleges párnázásnak, üvegezésnek. A perem vastagsága adja ki, hogy mennyi hely is van minden számára.

A hátlap

A hátlap sokféle anyagból és vastagságban elérhető, de lényeg, hogy a helyén tartsa a 3D-s tárgyat. Fontos, hogy ha a hátlapot valamilyen másik anyaggal bevonjuk azért, hogy a megjelenést javítsuk, akkor figyeljünk arra, hogy ha az anyag nem lett megfelelően rögzítve és a tárgy nehéz, akkor az leválhat a hátlapról.

Hogyan rögzítsük a tárgyakat

Az egész 3D-s keretezés legtrükkösebb és ezért a legnagyobb odafigyelést igénylő része a tárgy rögzítése a hátlaphoz. Sokféle ragasztási és rögzítési megoldás közül választhatunk annak megfelelően, hogy a rögzítendő tárgy milyen anyagból készült, mekkora a súlya és a pénzügyi vagy érzelmi értéke. Néhány a leggyakoribb megoldások közül:

Rozsdamentes acélból készült tűző: ideális megoldás lehet az igazán könnyű szövetből készült anyagok esetében.

Kétoldalú ragasztó: Könnyen pótolható, könnyű tárgyak esetében az egyik leggyorsabb és legkönnyebb rögzítési megoldást jelenti.

Ragasztó pisztoly: A legtöbb háztartásban már megtalálható, viszont nem különösebben erős, ezért csak könnyű papír vagy műanyag tárgyak esetén javasolt.

Hogyan készítsünk vitrint

A vitrint az otthoni barkácsolás iránt érdeklődők könnyen elkészíthetik. Fontos első lépés a tervezés, különösen akkor, ha több tárgyat is szeretnél elhelyezni. Találjuk ki előre, hogy melyik tárgyat hova rakjuk és, hogy milyen módszerrel fogjuk rögzíteni a hátlaphoz.

A nehezebb tárgyak a keret aljára is lehelyezhetők, így csökkentve annak a valószínűségét, hogy leesik a tárgy, illetve a rögzítés szükségtelen nehézségét is megspórolhatjuk.

A professzionális képkeretező boltok nagyon szép vitrineket is tudnak készíteni, és akkor is érdemes lehet hozzájuk fordulni, ha különleges vagy pótolhatatlan tárgyat szeretnénk bekeretezni.

Hozzászólás nem engedélyezett.