Képkeretek, képkeretezés, képkeretező, üveges Budapest szívében! 1075 Budapest, Síp u. 22 | Email címünk: info@kepmalom.hu

Keretezd be: 5 dolog, amit tudni kell a konzerváló keretezésről

Szóval, van valami értékes dolgod, amit bekereteztetnél? Legyen szó akár történelmi, gyűjteményi vagy érzelmi kötődésű darabról, gyakran mondják, hogy a műtárgyad megőrzésének legjobb módja, ha jól becsomagolod savmentes anyagokba és egy sötét helyen tárolod.

De sem te, sem a műtárgyad nem akarhattok így élni. A konzerváló keretezés kifejezést azokra az eljárásokra és anyagokra használjuk, amelyeket azért alkalmazunk, hogy a bekeretezendő tárgyat megvédjük a káros környezeti hatásoktól.

Az alábbiakban 5 olyan dolgot mutatunk be, amelyet fontos tudnod erről a különleges eljárásról.

  1. Lehet, hogy te szeretsz barnulni, de a képed biztosan nem.Az üveg kiválasztása hihetetlenül fontos a konzerváló keretezésnél, mivel olyan bevonatra lesz szükséged, ami a káros UV sugarakat kiszűri. Az UV akril egy másik nagyszerű lehetőség nagyobb darabok esetében vagy, amikor a tárgyat egy nagy forgalmú vagy nyilvános területen fogod kirakni. UV bevonatú anyagok is elérhetőek visszatükröződés gátló rétegekkel, így csak a gyönyörű művet látod és nem az elvakító csillogást.
  2. Ami régi az lehet megint új. A keretezés előtt, célszerű a régebbi darabokat feléleszteni és egy szakértő restaurátor kezelésébe adni. Legyen szó akár egy olajfestményről, egy okiratról, fényképről vagy textíliáról, a hozzáértő szakember ki tudja javítani az idő árulkodó jeleit.
  3. Számít az anyag.Minden konzerváló keretezésnek archiváló anyagokat kell használnia. A 100% savmentes pamut hátlaptól a lúgos faforgácsig, a felhasznált anyagok a védelem első vonalát jelentik a lehetséges sérülésekkel szemben.
  4. A műtárgy és ne a szoba számára tervezz.Ha ez egy olyan dolog, amit meg szeretnél tartani örökké, sőt generációkon át továbbadni, akkor ez egy különösen fontos szempont. A kereteződnek segítenie kell a szoba dekorációjának figyelembevételével, de végső soron olyat tervezz, ami a műhöz leginkább illik.
  5. Legfontosabbként: számít a bizalom. Nagyon sok apróság és folyamatosan fejlődő technikák jellemzik a konzerváló keretezést. Így talán a legfontosabb dolog azt tudni, hogy a bizalmadat egy tapasztalt keretezőbe érdemes vetned, aki végigkísér a teljes folyamaton: a helyes beillesztéstől a megfelelő hátlap kiválasztásáig, biztosítva azt, hogy minden eljárás visszafordítható legyen.

Keretezési tanácsadóinknak művészeti háttere és átlagban 10 év szakmai tapasztalata van. Ez számunka nem csak egy munka, hanem egy szakma és szenvedély.

Hozzászólás nem engedélyezett.