Képkeretek, képkeretezés, képkeretező, üveges Budapest szívében! 1075 Budapest, Síp u. 22 | Email címünk: info@kepmalom.hu

Néhány egyszerű szabály a falak dekorálására

Ha nincsen érzéked a művészeti tervezéshez, valószínűleg fogalmad sincs, hogyan láss hozzá a képek falra való felhelyezéséhez. Csakúgy, mint a bútor, egy kép is azonnal meg tudja változtatni egy szoba hangulatát. Ha jól csinálod, egy olyan stílusos, képekkel díszített falad lesz, amely tele van emlékekkel, megmutatja a személyiségedet, miközben egyben tartja a teljes dizájnt. Ha azonban rosszul csinálod, a képeid könnyein egy foltos, masszaszerű szégyenfallá válhatnak.

A következőkben néhány alapvető szabályt szeretnénk megosztani, amellyel minden egyszerűbbé válhat. Ezekkel a klasszikus dizájn elvekkel sosem fogod rossz helyre akasztani a képeidet és nagyon tudományosnak fogsz tűnni a látogatóid előtt.

A kép-fal arány

Ha csupasz falakkal dolgozol és nem vagy benne biztos, hogy milyen méretű képet függessz fel, számolj egy kicsit. Iránymutatásként szolgálhat a következő képlet: fal szélesség x 0,57 = ideális szélessége a képeknek egymás mellé helyezve. Ha egy csoportban szeretnél felhelyezni képet, akkor kezeld ezt a klasztert úgy, mintha egy nagyobb képpel számolnál.

A megfelelő magasság eltalálása

Ha túl magasan van a kép, az kihatással lehet a szoba arányaira, ha túl alacsonyan, akkor a megtekintése lehet kényelmetlen.

A múzeumi megközelítés szerint a kép középpontja 145 centiméterre legyen a padlótól. A következő képlettel kell számolni: 145 cm + a képed magasságának a fele – a távolság a kép rögzítési pontja és a keret teteje között = az a pont, ahol meg kell jelölnöd a falat a szeg és akasztó számára.

Az otthonodban természetesen figyelembe kell venned a bútorzatot, a kisebb falakat, az ajtókat és ablakokat is. Ha bízol a művészi érzékeidben, támaszkodj az intuícióidra és szemmel mérd fel, hogy mi néz ki jól. Ahhoz viszonyítva akaszd fel a képet, ami már a szobában van; csak arra figyelj, hogy kényelmes szemmagasságban legyen. Ha több képet raksz fel, arra figyelj, hogy a középpontok legyenek egy szintben, nem a tetők és nem is az aljak.

Ha nem bízol a szemmértékedben, a következő irányvonalakat javasoljuk a legtrükkösebb helyek vonatkozásában:

  • Kanapé: a kép vagy a képek együttese a kanapé szélességének 2/3-a legyen és 15-20 cm-re legyen a kanapé fölé helyezve.
  • Kandalló: a kép vagy a képek együttese a kanapé szélességének legalább 2/3-a legyen és 10-30 cm-re legyen a kandalló felső lapja fölé helyezve.
  • Étkező: fontold meg, hogy egy kicsivel alacsonyabbra helyezed a képet, mint ahogy normál esetben tennéd annak érdekében, hogy az ülő magasságot is figyelembe vedd.
  • Lépcső: érdemes hasonló képkereteket használni és a múzeumi megközelítésre támaszkodni úgy, hogy minden harmadik lépcsőről számolod ki a megfelelő magasságot.

Játék az arányokkal

Ne engedd, hogy a szobád elnyomja a műtárgyat, azt se, hogy a műtárgy eluralja a szobát; egyik sem néz ki jól. Ha már eleve sok minden van a szobában, akkor válaszd a nagyobb képeket, mert nagyon sok kisebb dolog egy helyen zsúfoltságot okoz. Egy hangsúlyos kép orientálja a szobát és magára vonzza a figyelmet. Ha kisebb képeket raksz ki, figyelj arra, hogy ne vesszenek el a falon. Érdemes őket csoportosítva vagy kisebb falszakaszokon kifüggeszteni.

Látható tehát, hogy sokféle rendszer és módszer áll rendelkezésedre, hogy kifüggeszd a képeidet. Az, hogy melyiket választod, függ a szoba adottságaitól és, hogy milyen stílust szeretnél kialakítani.

Ne feledd, hogy a fenti szempontok csupán irányvonalak és alapelvek, de mindig használd a saját szemedet és ítélőképességedet.

Hozzászólás nem engedélyezett.